zondag 25 november 2012

Ann's sale

Lieve webloglezers, Gisteren was ik een dagje aan het helpen bij Ann's sale, voor vele expats hier in Bamako een zeer geliefde en bekende souvenirs markt. Anne en haar man Larry zijn Amerikanen maar wonen al ruim 30 jaar als zendeling in Mali. Ze hebben inmiddels bijna de pensioen leeftijd bereikt maar ze werkten onder de Peul in Niono meer in het Noorden van Mali. Ze spreken de Fulani taal trouwens vloeiend. Al 24 jaar houden ze tweejaarlijks deze souvenirs markt.Het begon allemaal jaren geleden toen Ann en Larry een manier zochten om hun eerste Fulani Christenen te helpen. Ze zagen al gauw dat er heel wat handige kerels en vrouwen waren die prachtige dingen konden maken. Daar Ann en Larry ook regelmatig in Bamako waren voor enkele weken en daar ook een eigen huis hadden, kreeg Ann het idee een winkeltje te beginnen onder de naam "Sahel" waar deze producten neer gestald konden worden en verkocht. Zo begon het allemaal. Al gauw kwamen er andere creatieve luitjes langs bij Ann om hun eigen gemaakte producten aan haar te tonen. Je begrijpt het al, al snel stond er van alle soorten souvenirs die verkrijgbaar zijn in Mali in het winkeltje. Ann helpt ook christelijke organisaties zoals het Rahab Centrum om hun producten bekend te maken onder de expats. Al verschillende jaren zijn de poppen en armbandjes en andere dingen van het Rahab centrum bij Ann in " de Sahel" te vinden.
Enkele weken voor de Kerst tovert ze haar hele huis en tuin om in een grote souvenirs markt en is het echt de moeite waard om een bezoekje aan Ann te brengen. Dat was dus gisteren. Een mooie dag die wel de nodige stress met zich mee bracht daar de wijk waar Ann woont de hele dag geen stroom had en haar huis dus pikkedonker was in eerste instantie. Na wat help van verschillende mensen deed een generator wonderen en bracht uitkomst en licht. Ik vond het leuk om o.a. de producten van het Rahab centrum maar dit jaar ook van de vluchtelinge vrouwen te representeren en de schappen weer te vullen. Vele voeten vonden de weg naar Ann's sale en velen gingen met goed gevulde handen weer weg. Een mooie gezegende dag en voor het werk onder de vrouwen weer wat Euro's in de la.Op de laatste foto zien jullie Ann zelf (links) met een helper in de dagen voor de sale. Lieve groet, Carina

1 opmerking:

  1. Hoi Lieve Carina!
    Goed om te lezen dat de markt ook dit jaar voor de kerstperiode goed bezocht werd!
    Vorig jaar was ik er gewoon zelf bij.. Ik denk er regelmatig aan. Ik geniet van de spullen die ik hier heb gekocht! Ze doen me aan de prachtige tijd in Mali denken, die ik mis!

    Hele lieve groet van Stefanie

    BeantwoordenVerwijderen