zaterdag 25 september 2010

Mali, 50 jaar onafhankelijk !

Afgelopen week, op 22 september was het precies 50 jaar geleden dat Mali een onafhankelijke staat werd van Frankrijk en dat werd zeer uitbundig gevierd.Mali werd in 1960 onafhankelijk, maar er woonden uiteraard allang mensen voordat de eerste Franse kolonist er zijn voet plantte. Tussen de dertiende en zestiende eeuw bestreek het rijk van de Mandingo, een groot deel van het huidige Mali. Het huidige Mali is zo groot als heel West-Europa, maar er wonen maar twaalf miljoen mensen. Toch komt een opvallend groot deel van de Afrikaanse muziekexport uit Mali. Muziek werd eeuwenlang gemaakt door een kaste van muzikanten, de griots (spreek dat woord op zijn Frans uit). De liederen en teksten van de griots werden van generatie op generatie doorgegeven. Een bekende griot die ook regelmatig in Europa en zelfs in Nederland speelt is Toumani Diabaté. Als je wat meer over de Malinese gescheidenis wilt lezen klik dan op de volgende link.http://www.landenweb.net/mali/geschiedenis/
Ik schreef jullie in mijn laatste weblog al over de metamorfose van de stad Bamako de afgelopen maanden. Het is echt niet in woorden uit te drukken hoe de stad is opgeknapt.
Op 22 september waren hier 23 staatshoofden uit andere, voornamelijk Afrikaanse landen op bezoek. De eregast was Kaddafi die bij de festiviteiten aan de rechterhand van de Malinese president zat en wiens "vlag" levensgroot te zien was op een splinternieuw gebouwencomplex dat helemaal door hem gefinancierd is. Velen van ons die in Mali wonen hebben hier erg dubbele gevoelens bij meer kan ik er op deze blog niet over zeggen.Het feest begon maandagnacht om 24.00 met vuurwerk wat ik wel hoorde in mijn bed maar niet gezien heb. Op de 22ste was er een uren lange militaire parade in de stad waar alle uitgenodigde staatshoofden zittend op een eretribune van konden genieten. Voor deze parade waren duizenden Malinesen te voet naar de plaats van festiviteiten gekomen.Een foto om jullie een indruk te geven van de menigte die te voet was gekomen. Een strak blauwe lucht en een heerlijk zonnetje ontbraken deze dag niet. Ook was er een luchtshow met allerlei vliegtuigen en parachutisten. Op de laatste foto zie je drie vliegtuigen die de kleuren groen, geel en rood achterlaten. De kleuren van de Malinese vlag.
Het meest indrukwekkende is om in de avond door de stad te rijden. Vele gebouwen zijn verlicht en de nieuwe wegen hebben allemaal flikkerende lichtjes links en rechts.Rode straten, gele straten, blauwe straten. Het lijkt wel of ik door New York rijd. Bidden jullie met mij mee voor blijvende vrede in Mali en dat velen in dit land het komende jaar over de Here Jezus mogen horen.
Hartelijke groet van Carina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten