zaterdag 23 oktober 2010

Medisch werk in de gevangenis

Afgelopen woensdag was ik met het team, bestaande uit een Malineese dokter en een Malineese dominee, in de gevangenis van Kati.
In een tijd van drie uur kwamen 48 gevangenen langs om de dokter te zien terwijl dominee Koita de cellen af ging om te preken. Ik was vandaag gebombardeerd tot dokters assistente en mocht pillen tellen en het medische archief van de gevangenis bijwerken.
We hadden vele gevallen van malaria al hoewel dit gelukkig aan het afnemen is en het malaria seizoen zo'n beetje aan het einde is.Een aantal jongens hebben last van een breuk en zouden eindelijk zo spoedig mogelijk geopereerd moeten worden. Ook werden we geconfronteerd met een tweetal extreme gevallen. Een knul die zo mager was geworden na 14 maanden gevangenis en, bovendien amper meer op z'n benen kon staan omdat hij zo verzwakt was van malaria dat we hem direct een infuus gegeven hebben. De andere is Musa (Mozes) die je hier op de foto ziet en een ontzettend opgeblazen en uitgedroogde buik heeft. Onze dokter Amadou wist hier ook niet precies een analyse voor en zou hem graag in het ziekenhuis van Kati willen laten onderzoeken. Verzoek is ingediend ook voor de breuk operaties en nu maar bidden en afwachten of de verantwoordelijken van de gevangenis toestemming geven. Verder zijn er altijd een handjevol knullen die hun naam op de "patienten" lijst laten zetten maar eigenlijk niets mankeren. Tja, even een luchtje buiten de cel nemen is altijd fijn en een stripje paracetamol te pakken krijgen is ook handig. Als je ze niet nodig hebt kun je ze altijd ruilen voor een sigaret of pakje thee met een andere gevangene!
Groeten van Carina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten