zaterdag 17 juli 2010

Moringaboom - Mirakel boom


Afgelopen week leerden de vrouwen in het Rahab centrum om van de gedroogde bladeren van de Moringaboom poeder te maken. De Moringaboom wordt ook wel mirakel boom genoemd, omdat de boom zo'n bijzondere hoge voedingswaarde bezit, zowel in de bladeren die vers als gedroogd gegeten kunnen worden, als in de peulen en de zaden en omdat de boom ook op zeer droge grond kan groeien.
De Moringa is één van de meest bruikbare en veelzijdige gewassen die er bestaan en dat is mooi meegenomen hier in Mali. Door de rijkdom aan vitamines, mineralen en eiwitten is de Moringaboom een rijke bron van voedingsstoffen. Per gram bevatten verse Moringabladeren vier keer zoveel calcium als melk, zeven keer zoveel vitamine C als sinaasappels, drie keer zovele kalium als bananen, drie maal zoveel ijzer als spinazie, vier maal zoveel (pro-)vitamine A als in worteltjes en evenveel eiwit als in eieren. De Moringaboom heeft ook veel voordelen voor zwangeren. In het zuiden van Mali is in 2008 de mogelijkheid onderzocht om de moringa te gebruiken om ondervoeding bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding gaven en hun kinderen te voorkomen of tegen te gaan. Ondervoeding is in Mali nog steeds een groot probleem, jaarlijks worden er meer dan 600 ondervoede kinderen behandeld. Tijdens het onderzoek werden dokters, verpleegsters en verloskundigen getraind om moringapoeder te bereiden en te gebruiken in de bestrijding van ondervoeding. Ook dorpsvrouwen werden getraind in het bereiden van de moringapoeder en het gebruik daarvan in het dagelijks eten.
De vrouwen in het Rahab Centrum leren in de gezondheidslessen hoe ze de poeder kunnen gebruiken en hopelijk geven zij dit geleerde weer door aan andere vrouwen om zich heen. Hartelijke groet van Carina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten